Knieschijfverplaatsing of patella luxatie

Het meest voorkomende orthopedisch probleem bij de Boston Teriër  is patella luxatie.  De patella van een hond is het equivalent van de menselijke knie, deze bevindt zich bij de hond aan de achterpoten.                                                   

Patella luxatie betekent een loszittende knieschijf.
De meest voorkomende vorm is de luxatie naar mediaal, dit wil zeggen dat de knieschijf naar de binnenkant van de knie wegschiet.                 
De oorzaak van het probleem kan van traumatische aard zijn,  maar vaker is het genetisch van aard.

Hierbij wordt de Patella luxatie veroorzaakt door genetisch bepaalde anatomische afwijkingen.  Zo kan de tibia (het stukje bot waar de knieepees aan vast zit) te veel naar binnen staan waardoor de knieschijf buiten de kraakbeensleuf gedwongen wordt.  Bij sommige honden is dan weer de sleuf in het dijbeenbot niet diep genoeg waardoor de Patella uit die sleuf kan glijden.
 

Onderverdeling in de ernst van luxatie
Patella luxatie kan in verschillende gradaties voorkomen,  van heel af en toe tot het permanent verplaatsen van de knieschijf op de verkeerde plaats.

We maken de volgende onderverdeling hierin  :

Graad 1

De knieschijf is te luxeren, bij een gestrekte poot is het mogelijk om de knieschijf met de hand te verplaatsen. Wanneer de poot weer in de normale stand staat schiet de knieschijf vanzelf weer terug.

Graad 2 :

Hierbij schiet de patella er regelmatig naast en blijft dan in geluxeerde positie, voor kortere of langere tijd.                                
Sommige honden "zetten" de knieschijf zelf weer op de plaats door de poot naar achteren te strekken.  Door het regelmatig op en af schieten van de knieschijf ontstaan er kraakbeen deformiteiten, artrose en afvlakking van de kraakbeensleuf.

Graad 3 :

De knieschijf is permanent geluxeerd, wanneer de knieschijf weer in de goede positie gezet wordt schiet deze er vanzelf weer uit. De kraakbeensleuf is ondiep of zelfs afgevlakt.                                                          
De poot wordt wel belast maar staat vaak in doorgebogen positie.

Graad 4 :

De knieschijf is permanent geluxeerd en de kraakbeensleuf is afgevlakt of schuin aflopend. Honden houden de poot omhoog of bij beiderzijdse luxatie lopen ze
extreem afwijkend wijdbeens.

Deze verschillende gradaties van luxatie variëren van behandeling graad 1 waarbij de hond geen last heeft en de knieschijf zich nauwelijks verplaatst, tot graad 4 waarbij enkel chirurgisch ingegrepen kan worden.

 

Rasinfo